top of page
  • Foto van schrijverSteven Mareels

Geen geldbomen in het Tropisch BosEr wordt volop genoten van het zonnetje in ons kikkerlandje. Het doet me denken aan het Tropisch Bos in het Omnium, zo een tropisch weer lijkt het wel. Het is nog net dat er geen bananen, mango’s, ananassen en papaja’s in mijn tuin groeien en er geen papegaaien rondvliegen. Het Omnium biedt dit allemaal wel. Maar liefst 400 verschillende planten en bomensoorten groeien er en verscheidene tropische vogels vliegen er rond. Het lijkt alsof het aan niets ontbreekt. Toch trekt het niet de bezoekersaantallen die beoogt waren. Het is niet zo gek. Al is het sinds de opening steeds dichter begroeit, het oogt nog steeds wat kaal en lijkt zeker niet op een echte jungle.

Het Tropisch Bos houdt het Omnium, en daarmee de gemeente, in een financiële wurggreep. Het gehele Omnium heeft een belangrijke educatieve en recreatieve rol, maar sinds de opening van het Tropisch Bos maakt het flink verlies. De inkomsten wegen niet op tegen de kosten doordat de bezoekersaantallen laag blijven. Ook het speciale systeem van het bos wat ervoor zorgt dat zonnekracht een groot deel van het complex verwarmt kan de desastreuze financiële situatie van het Omnium niet omkeren.

Misschien kunnen er een paar geldbomen worden geplant? Die leveren vast wat op. Dan kunnen de kosten van het Omnium gedekt worden zonder gemeentegeld. Was het maar zo makkelijk! Helaas is dat maar een droom en bestaan geldbomen niet.

Er is wel een ander plantje wat veel geld oplevert en in dergelijke omstandigheid goed kan groeien… Misschien is dat een idee? Helaas is dat dan weer illegaal… Nee, er zal heus gekeken moeten worden naar een serieuze oplossing.

Nieuw Goes staat daarom positief tegenover het onderzoek om het Omnium deels of geheel te verzelfstandigen. Mogelijk komen hier goede resultaten in naar voren. Dat zou betekenen dat de gemeente wordt verlost van een grote fout uit het nabije verleden. Tegelijkertijd moeten de partijen die voor dit project hebben gestemd leren van dit moment en begrijpen dat een gemeente geen ondernemer is. Ze besteden namelijk belastinggeld! Daar kan je toch niet zulke grote risico’s mee nemen?!

Laat ondernemerschap over aan échte ondernemers. Dat is waar Nieuw Goes voor staat.


bottom of page