top of page
  • Foto van schrijverSteven Mareels

Bomenziekenhuis Oostvest

Bijgewerkt op: 26 apr. 2019


Via de plaatselijke kranten is het nieuws verspreid dat veel bomen aan de Voorstad en Oostsingel de kastanje-bloedingsziekte hebben. Afgelopen woensdag heeft de gemeente Goes hier een inloopbijeenkomst over georganiseerd. Omdat het verontrustend nieuws is, was er voor Nieuw Goes alle reden om ook bij deze bijeenkomst aanwezig te zijn.

Het gaat in zijn totaliteit om 64 paardenkastanjes. Van 36 bomen is bekend dat ze zijn geïnfecteerd met de bloedingsziekte. Van 16 bomen is het aannemelijk dat ze zijn geïnfecteerd. Gelukkig zijn de overige 12 exemplaren niet besmet.

De kastanje-bloedingsziekte leidt ertoe dat de sapstroom in de boom wordt geblokkeerd. Hierdoor krijgen takken boven de infectie geen water meer en sterven af. Daardoor ontstaat er gevaar, want die takken kunnen zomaar naar beneden vallen! De gemeente moet dus echt actie ondernemen. Als eerste stap gaat de gemeente bij de zieke bomen ongeveer een derde van de kroon wegzagen.

In het artikel in De Bevelander werd de indruk gewekt dat de mogelijkheid bestaat dat de bomen behouden kunnen blijven. Dit blijkt echter niet geheel te kloppen, want van de 36 geïnfecteerde kastanjes worden er 14 sowieso gekapt. Van de overige 22 kastanjes is het de bedoeling dat ze nog wel behandeld gaan worden. De kosten hiervan zijn ongeveer €1.500,- per boom. Deze zijn dan volledig vrij van de ziekte, maar kunnen op een later moment alsnog opnieuw besmet raken.

Het College van B&W zal binnenkort besluiten wat er gaat gebeuren. Een van de opties die wordt overwogen is het kappen van alle bomen, waarna overal nieuwe worden terug geplant.

Nieuw Goes vindt dat de Oostvest absoluut haar huidige uitstraling moet behouden. Een schitterende bomenrij is hiervoor onmisbaar. De Oostvest is een van de mooiste plekken van Goes en in combinatie met de ligging heel bepalend voor de aantrekkelijkheid en aantrekkingskracht van de Goese binnenstad. Wanneer geld moet worden vrijgemaakt voor herplanting van nieuwe bomen, dan is de Oostvest wat betreft Nieuw Goes absolute topprioriteit.

Nieuw Goes zal de ontwikkelingen scherp in de gaten houden en jullie op de hoogte stellen zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn!

 


bottom of page