top of page
  • Foto van schrijverSteven Mareels

Dieren hebben geen gordijnenOveral in Goes brand ’s nachts licht. De televisietoren, reclameverlichting, winkelpanden, straatverlichting… noem maar op! Maar zijn veel van die lichten wel nodig? Volgens mij niet.

Wat veel mensen niet weten is dat veel verlichting enorm schadelijk is. Lichtvervuiling wordt het genoemd. Veel van deze lichten zijn ook nog eens overbodig! Wat voor schade kan lichtvervuiling veroorzaken? De feiten op een rijtje.

Dieren en planten

Door lichtvervuiling wordt het leefpatroon van dieren enorm verstoort. Veel dieren gebruiken licht als indicatie voor hun dagelijkse bezigheden. Dieren worden ’s nachts uit hun slaap gehouden door overbelichting, zij hebben immers geen gordijnen net als ons. Voor nachtinsecten is lichtvervuiling al helemaal vervelend. Ze worden beter zichtbaar waardoor ze een makkelijke prooi worden voor andere dieren. Planten worden ook beïnvloed door licht. Sommige kunnen helemaal niet groeien als zij constant belicht worden en sommige planten vertonen rare vergroeiingen.

Gezondheid

Ook mensen worden negatief beïnvloed door lichtvervuiling. De geschiedenis leert ons dat mensen door steeds meer verlichting in steden steeds korter zijn gaan slapen. Verschillende onderzoeken tonen aan dat lichtvervuiling in verband staat met stress, slaapstoornissen en zelfs borstkanker. Dit laatste komt doordat de stof melatonine moeilijker door het lichaam wordt aangemaakt, omdat dit een stof is die zich alleen in het donker ontwikkeld. Deze stof heeft een remmend effect op schadelijke processen in het lichaam.

Verkeersveiligheid

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat meer licht in de nacht meer verkeersongelukken veroorzaakt. Kijk naar België, daar is twee keer zo veel verlichting en gebeuren ’s nachts twee keer zo veel auto-ongelukken als in Nederland. Fel licht ontneemt veel rijders het zicht. Naar mijn mening zijn er in Goes ook gevaarlijk veel lichten. Als ik met mijn auto via de A85 Goes inrijd, van welke richting dan ook, moeten mijn ogen wennen als ik van de donkere snelweg het felverlichte Goes in rijd.

Een veilig gevoel?

Meer verlichting zou volgens sommigen een veilig gevoel geven. Meer verlichting zou ook voor meer veiligheid zorgen. Is dat wel zo? Uit verschillende onderzoeken blijkt dat dat helemaal niet het geval is! Er is minder vandalisme, diefstal en inbraak bij minder of geen licht. Stel, er is compleet geen verlichting. Een dief heeft in het donker een zaklamp nodig om zijn criminele praktijken uit te voeren, maar dan valt hij in het donker enorm op! En mensen voelen evenzo veilig met minder licht, zolang zij zich maar kunnen oriënteren. Dit is de reden dat in het Amsterdamse vondelpark ’s nachts helemaal geen verlichting is.

Sterrenkijken

Een echte sterrenhemel kunnen we niet meer zien vanuit Goes. Ja, alleen de meest felle sterren. Maar wist je dat als we niet zoveel lichten hadden we de Melkweg kunnen zien? Die bevat honderden sterren.

Economie

Lichten kosten de gemeente, maar ook ondernemers, duizenden euro’s per jaar. Daarnaast is ‘milieuvriendelijke verlichting’ in trek, met name LED. Deze mogen misschien met minder stroom veel licht kunnen opwekken, het is nog geen excuus om dan maar meteen meer lichten te gebruiken omdat ze toch milieuvriendelijker zijn. Meer licht betekent namelijk nog steeds meer lichtvervuiling.

Wat moeten we dan doen om lichtvervuiling tegen te gaan en geld te besparen? Nieuw Goes wil investeren in intelligente straatverlichting. Dit is verlichting die op een 'slimme' wijze reageert op de omgeving: de lamp gaat slechts volledig aan wanneer iemand nabij is, anders blijft hij gedimd. Hiermee besparen we als gemeente veel elektriciteit en verminderen we de lichtvervuiling! Daarnaast willen we met bedrijven in overleg om reclameverlichting te verminderen.

Nieuw Goes staat aan het front als het gaat om dier en milieu!

Wilt u meer weten over lichtvervuiling en de onderzoeken erachter? Neem dan gerust contact op via ons burgerplatform waar u terecht kan met alle vragen: https://www.nieuwgoes.org/burgerplatform

Meer informatie over lichtvervuiling is te vinden op de sites www.platformlichthinder.nl en www.nachtvandenacht.nl


bottom of page