top of page
  • Foto van schrijverSteven Mareels

NG presenteert: Nellie's BlikOns fractielid Nellie Bliek zal bij diverse personen en organisaties meelopen, die zich op wat voor manier dan ook positief inzetten voor de maatschappij. In de rubriek 'Nellie's Blik' zal Nellie haar blik hier op geven.

Hierbij aflevering 1: De introductie:

Waarom Nellie's Blik?

Om een kijkje te nemen achter de schermen van de politiek en om het eens van een andere kant te bekijken. Politiek wordt vaak saai en suf genoemd en we hebben toch niks voor het zeggen, dus doen we er niets mee, tenslotte bepalen de hoge heren en dames wat er gebeurt en hebben wij het nakijken. Ik wil daar graag verandering in brengen en de positieve zaken en de andere kant laten zien, omdat er op mij, zoals op velen met mij, neergekeken wordt, omdat ik in “de bijstand” zit.

''Ik kan toch makkelijk werken? Dat zit maar vakantie te vieren op onze centen? Wij moeten toch ook hard werken? Onze centen gaan naar luie mensen toe die niet willen werken. Wat doe je dan de hele dag? Je kunt altijd werken, als je maar wilt werken.''

Wie in een uitkering zit kent al deze uitspraken maar al te goed en er zijn nog veel meer van zulke uitspraken. Soms komen ze hard aan, want de meesten van ons willen graag betaald werk, maar het gaat gewoonweg niet. Hoe zit het dan met mijzelf?

Ik heb een jeugdtrauma, waar nooit over gesproken werd, in mijn jeugd niet, in mijn puberteit niet en in mijn huwelijk niet of nauwelijks, ik wilde net als ieder ander zijn, ik moest alles kunnen zoals anderen dat konden, ik was net zo normaal als een ander. Ik heb 2 zorgkinderen gehad en die heb ik een veilig thuis willen geven en daar had ik alles voor over. De laatste 5 jaar van mijn huwelijk heb ik samen met mijn ex-man een winkel en horecagroothandel gehad en ook hierin heb ik alles gegeven. Tot 12 december 2010, toen ik helemaal uitgeput in een burn-out ben beland. En dan stopt het gewoon. Zodra ik weer 'normaal' werk/vrijwilligerswerk ging doen kwam de man met de hamer langs. Ik dacht het in een jaar wel te redden en weer een betaalde baan te hebben. Inmiddels heb ik die gedachte los moeten laten, het werkt niet op die manier.

Hoe kom ik dan vanuit de bijstand bij een politieke partij terecht? Waarom kan ik dit wel?

Ten eerste had ik een persoonlijke kwestie waar ik advies bij nodig had en omdat Nieuw Goes actief was op Facebook heb ik hen benaderd en ze hebben me formidabel goed geholpen en te woord gestaan. Laatst vroegen ze mij of ik een fractievergadering bij wilde wonen en van het een kwam het ander.

Ik 'mag' van mijn activeringsmanager actief betrokken zijn bij een politieke partij. Mijn lichaam kan niet meer wat mijn hoofd wilt, maar mijn hoofd werkt nog prima. Ik heb heel veel ervaring, alleen niet in de politiek. Maar Nieuw Goes werd enthousiast van mij tijdens mijn sollicitatiegesprek en ik van hen. En zo ben ik hier ingerold.

Ik ben bijvoorbeeld lid van Stichting Het Goede Doel de Bevelanden en ga een middag meelopen om jullie een kijkje te geven in de wereld vanuit de positie van een uitkeringsgerechtigde die graag zou willen werken en afhankelijk is van dit soort initiatieven. Die weer opgezet zijn door mensen die in dezelfde situatie zitten en ook bezig willen zijn. Alleen in HUN tempo, niet die van de maatschappij. Dat lukt niet meer. Ik wil laten zien dat er heel veel positieve zaken gebeuren en mijn 'blik' hierop geven.

Mensen die hun best doen voor de (armere, gehandicapte, eenzame of wie dan ook) medemens, op welke manier dan ook, kunnen een 'Ganzenveer' krijgen.

Nellie.


bottom of page