top of page
  • Foto van schrijverSteven Mareels

Nellie's Blik: Stichting Het Goede Doel de BevelandenOns fractielid Nellie Bliek zal bij diverse personen en organisaties meelopen, die zich op wat voor manier dan ook positief inzetten voor de maatschappij. In de rubriek 'Nellie's Blik' zal Nellie haar blik hier op geven.

Hierbij aflevering 2: Nellie op bezoek bij Stichting Het Goede Doel de Bevelanden

Stichting Het Goede Doel de Bevelanden, Sinterklaasmiddag, 2 december 2017

Eerst even een stukje voorgeschiedenis van Stichting Het Goede Doel de Bevelanden:

Astrid van der Klooster was, toen ze in de WW kwam, net als vele andere minima lid van een paar Facebookgroepjes van mensen die spullen weggaven voor de minima. Na een half jaar ontstond er wrijving tussen de groepjes onderling en werd het idee geboren voor een eigen groep. Iemand gaf de tip om met een bepaalde notaris te gaan praten.

Astrid is gaan praten en had een open en eerlijk gesprek. De notaris wilde belangeloos helpen, omdat het een groep is die niet veel te makken heeft. Het normale bedrag om een stichting te starten bedraagt 700 euro, dat is bijna net zo veel als een maandelijkse bijstandsuitkering, dus niet te behappen voor minima. Samen met een aantal andere vrouwen is de stichting van start gegaan. In het begin liep niet alles van een leien dakje. Donateurs wilden natuurlijk graag bij naam genoemd worden en er werd kwaad gesproken door derden, die het Astrid niet gunden een goeie groep ervan te maken, waardoor donateurs afhaakten. Nu zijn er dus vele “stille” donateurs, om de naam van de stichting en de donateur te beschermen.


Momenteel bestaat de Facebookgroep uit 134 leden. Helaas komt nog niet iedereen met evenveel enthousiasme naar de afhaalpunten waar groenten, fruit en brood liggen, waardoor deze uiteindelijk in de afvalbak belanden. De reden hiervan is nog niet duidelijk. Immers leeft men toch van een minimuminkomen. Ik heb zelf regelmatig tijden gehad dat ik niet om spullen kon komen, maar dan gaf ik dat door en dan is het oké. Ik had regelmatig hoge koorts en geen energie, dan was de man met de hamer weer langs geweest. Soms nam iemand anders van de groep de spulletjes voor mij mee. Altijd is er wel een oplossing te vinden. Deze stichting krijgt géén subsidie van de gemeente en bestaat alleen door donaties en giften in natura van de donateurs en leden.

Het Sinterklaasfeest

Tijdens het Sinterklaasfeest mocht ik een middag meelopen.

De voorbereidingen begonnen om half 1 en het feest begon om half 2. Veel stille donateurs hebben geld gedoneerd om cadeautjes voor de kinderen van de minima te kunnen kopen. Er is daarnaast ook strooigoed gedoneerd.

Er zijn stapels Donald Ducks gedoneerd, welke in pakjes van 10 stuks zijn meegegeven aan het eind van het feest, toen de kinderen naar huis gingen, samen met boekjes, mandarijntjes en wat snoepgoed.

De band 'K'hebwakwou' uit Goes heeft belangeloos gespeeld en gezorgd voor een Sinterklaas en een hoop Zwarte Pieten. De band heeft ook opgetreden op de kerstmarkten in Goes en Middelburg. Tevens speelt de band wederom belangeloos in de Zuidwester voor de bewoners daarvan.

Veel kinderen kwamen verkleed als Zwarte Piet of als Sinterklaas en het is een topfeest geworden waar veel ouders en kinderen heel blij mee waren!

Welke kosten bleven over?

De kosten van een kistje mandarijntjes en de zaalhuur. De rest is belangeloos gedoneerd aan een fantastische stichting die zich belangeloos inzet voor de armere medemens.

Om 16.00 was alles schoon en opgeruimd. Nadat elke aanwezige nog wat dronk op kosten van de band, ging iedereen met een fantastisch gevoel huiswaarts!


Ganzenveer

Ik wil graag de Ganzenveer uitreiken aan Stichting Het Goede Doel de Bevelanden en aan al haar donateurs, en een Ganzenveer aan de band K'hebwakwou!

 

Wilt u meer weten over deze fantastische stichting? Klik dan snel op deze link:

Wilt u meer weten over de band K'hebwakwou? Klik dan snel op deze link:

De site van de band is nog in aanbouw, daarom is het contactadres van de band:


bottom of page