top of page
  • Foto van schrijverSteven Mareels

Nellie's Blik: Adil Fertoute van de SMWOOns fractielid Nellie Bliek zal bij diverse personen en organisaties meelopen, die zich op wat voor manier dan ook positief inzetten voor de maatschappij. In de rubriek 'Nellie's Blik' zal Nellie haar blik hier op geven.

Hierbij aflevering 3: Nellie op bezoek bij Adil Fertoute, welzijnswerker van het SMWO

Via een etentje georganiseerd door het SMWO i.s.m. SVRZ, en uitgenodigd door Stichting Het Goede Doel de Bevelanden, ben ik in contact gekomen met Adil Fertoute, Welzijnswerker van het SMWO.

Adil is in 2001 als coördinator sport/buurtwerk begonnen bij de gemeente Goes. Hij maakte direct de fusie van het maatschappelijk werk en het welzijnswerk mee. Zijn werk bestond o.a. uit het organiseren van bijvoorbeeld de pleintjesactiviteiten, activiteiten voor schoolgaande kinderen en hangjongeren.. Bij de organisatie betrok hij zoveel mogelijk de doelgroep.

Door de activiteiten kreeg hij een goede binding met de doelgroepen, waardoor diverse jongeren met hun verhalen richting Adil kwamen. Met de wat grotere problemen ging hij samen met de jongeren langs het maatschappelijk werk om tot een oplossing te komen, altijd in samenspraak met de betrokkene. Wat kan de betrokkene zelf bedenken, welke oplossingen kan hij/zij zelf bedenken en waar kan SMWO ondersteuning bieden?

Adil werkt binnen SMWO aan twee projecten:

  • Wijkcirkel

  • Goes Bezig

De Wijkcirkel houdt in het kort in dat hij alleenstaanden, die zorgbehoevend zijn en kwaliteiten hebben, probeert te koppelen aan andere mensen, zodat ze elkaar kunnen helpen en uiteindelijk minder zorg nodig hebben. Een voorbeeld daarvan is een statushouder die hij gekoppeld heeft aan iemand die tuinonderhoud nodig had. De statushouder heeft de tuin onderhouden en heeft bij die persoon pannenkoeken leren bakken. Door de gesprekken heeft hij zijn Nederlands op kunnen schroeven en hij kan nu examen doen voor zijn inburgeringscursus.

Goes Bezig houdt zich bezig met gezinnen met kinderen onder de 16 jaar met een lage sociale status. Een voorbeeld hiervan is met een groep gezinnen een buurtbarbecue houden die wel gezond is, maar ook lekker en divers. Voor iedereen iets lekkers, rekening houdend met culturele verschillen, diëten en kinderen, met advies van een voedingsdeskundige. Diegenen die dan mee helpen organiseren krijgen daar ook weer wat voor terug. Twee vrouwen met een scootmobiel mogen nu gebruik maken van revalidatiezwemmen in De Lindenhof. Uit gesprekken volgen dan weer nieuwe ideeën zoals een gezond ontbijt.

Verder was ik nieuwsgierig hoe het SMWO dan aan de adressen komt, aangezien organisaties die niet mogen delen i.v.m. de wet op de privacy. Bij de Voedselbank is er fruit uitgedeeld om in contact te komen met gezinnen uit Goes. Deze gezinnen konden zich ter plaatse opgeven voor een zwemactiviteit. Hierbij konden mensen hun adresgegevens opgeven. Hiernaast hebben we ook flyers aan het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin), de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) en SMWO zelf gegeven. Tijdens de activiteiten geven ouders aan nog wel gezinnen te kennen die hier ook voor in aanmerking zouden kunnen komen. Zo wordt het bestand opgebouwd sinds zo’n anderhalf jaar.


“Hoe wordt alles dan gefinancierd? Want het kan allemaal niet voor niets lijkt mij?” Het etentje dat we nu samen met Stichting Het Goede Doel de Bevelanden organiseren, wat we maandelijks willen gaan doen wordt gedeeltelijk gefinancierd uit de pot Goes Bezig. Sommige kosten worden door de Stichting zelf betaald. Fien, Kelly en Maris vormen het projectgroepje van de Stichting die het etentje gaat organiseren. Er is contact gelegd met De Oase, de zaalhuur kost bijvoorbeeld 20 euro per keer. Het begint om 16.30 uur. De boodschappen worden dan samen gedaan en een aantal dames koken. Dit keer is het heerlijke tomatensoep vooraf en de keus tussen stamppot andijvie of kipkerrie met rijst.


Ik heb Adil gevraagd wie binnen de gemeente wat hem betreft zijn aanspreekpunten zijn en of die contacten goed zijn en goed verlopen. Twee personen wilde hij noemen met wie hij vaker contact heeft en waarmee het contact uitstekend verloopt. Dat zijn Marjolein Zevenbergen en Lenneke Strijd.

Het project Goes Bezig is destijds aangevraagd door de Gemeente Goes, de GGD, de Hogeschool Zeeland en het SMWO bij Fonds Nuts Ohra. Zij hebben een pot geld aan de gemeente gegeven voor 4 jaar. Een onderzoeker bij de Hogeschool Zeeland doet dus onderzoek naar de haalbaarheid van het project.

Dus behalve Adil Fertoute, die het praktische werk doet en een Ganzenveer verdient, verdienen Marjolein Zevenbergen en Lenneke Strijd ook een Ganzenveer!

Dankjewel Adil voor je heldere uitleg!bottom of page