Ik verbaas mij enorm over de negatieve reactie van wethouder Alssema op de komst van Nieuw Goes (NG) als nieuwe partij in de gemeente Goes. Alssema vraagt zich af of het oprichten van een nieuwe partij als NG wel een gewenste ontwikkeling is. Hij ziet de oprichting van een nieuwe partij als direct tegengeluid op de al bestaande politiek. Dat vindt hij onnodig, want het gaat volgens Alssema goed met Goes. Volgens hem zouden nieuwe partijen leiden tot verwarring onder kiezers. Daarnaast zou het met meer partijen in de raad moeilijker worden om een coalitie te vormen. Kortom: hij maakt zich druk of er geen versplintering ontstaat in de raad van onze gemeente.
Nu zou de reactie van Alssema enigszins hout snijden als er een hoop nieuwe partijen zouden meedoen aan de verkiezingen. Het gaat hier echter maar om één partij! Hoe erg kan je dan overdrijven denk ik dan. Alssema maakt van een mug een olifant.
Het gaat zeker niet slecht met Goes, maar wij zien ruimte voor verbeteringen. Denk bijvoorbeeld aan het gunnen van meer vrijheid aan ondernemers die open willen zijn op zondag. Daarnaast zijn er problemen met het Omnium en dan met name met het tropisch bos. Ook is er veel tegenstand tegen de heringevoerde hondenbelasting. Wij denken dat Goes democratische vernieuwingen kan gebruiken, zoals een gemeentelijk- en burgemeestersreferendum. Er is dus zeker ruimte voor een constructieve kritische blik.
Hoezo zou er verwarring ontstaan als wij een duidelijk tegengeluid bieden? Dan zijn onze standpunten dus prima te onderscheiden van anderen. Zolang er duidelijk onderscheid blijft tussen de verschillende partijen zal het voor de kiezer zeker duidelijk zijn.
Door onze komst heeft onze gemeente nu een échte lokale partij. Wij zijn compleet onafhankelijk en geen afsplitsing van een landelijke partij (de Partij voor Goes is een afsplitsing PvdA). Wij zijn dus een verbreding van het huidige politieke spectrum. Op verschillende vlakken hebben we originele ideeën of komen we met een totaal andere mening.
Dat is zelfs wenselijk, want anders gaan partijen juist op elkaar lijken en dat zou de democratie zeker niet ten goede komen. De opkomst bij de vorige verkiezingen was rond de 60%, dat betekent dat 40% van de kiesgerechtigden in de bestaande partijen geen thuis gevonden hebben. Het is nu juist de taak van de raad om de bevolking zo breed mogelijk te vertegenwoordigen in het bestuur van de stad!
En of onze nieuwe ideeën een verrijking zijn… dat laten we Alssema niet beslissen, dat laten we ú beslissen: de kiezer!