top of page
  • Foto van schrijverSteven Mareels

Nellie's Blik: Werken Zonder WerkdrukZoals menigeen weet zit ik in de bijstand en zou ik daar graag uit willen. Maar hoe graag ik ook wil, mijn lichaam laat het niet toe. Het is geen publiek geheim, maar ik loop er ook niet mee te koop. Ik heb al 4 jaar last van periodes met verhoging c.q.. koorts, de periodes variëren van enkele pieken per dag tot soms weken lang een hogere temperatuur. Vrijwilligerswerk is vrijwillig maar niet vrijblijvend. Men rekent op je. Ik ben ook niet iemand die snel afbelt vanwege die verhoging c.q.. koorts. Dan ga ik toch staan werken. Met mijn bekende enthousiasme. Maar na enkele weken moet ik toch opgeven, omdat het aantal dagen om te herstellen na het werken steeds meer worden. Uiteindelijk zit ik weer thuis. Teleurgesteld in mezelf, omdat ik zo graag wil, maar mijn lichaam het niet toelaat.

Via Nieuw Goes kwam ik tijdens een werkbezoek terecht bij Jacques Roumen van Buitenkans. Hij had het over Werken zonder werkdruk (C). Het houdt in dat hij op zoek gaat naar een werkplek voor je, waar je kunt werken zonder werkdruk. Wat houdt dat in zul je je afvragen? Het is werk dat gedaan moet worden, maar waarbij het niet erg is als het tijdelijk stilligt of waarbij het door anderen wordt voortgezet. Het idee hierachter is dat als je lichaam, zoals het mijne, het even af laat weten, je je niet bezwaarlijk voelt om te zeggen: “Vandaag lukt het me niet,” zonder dat het gevolgen heeft voor behoud van je werkplek. Waardoor dus de druk naar beneden gaat en je verder kunt werken zodra je weer kan.

Jacques is een zeer gemotiveerde coach en begeleider, hij heeft altijd een luisterend oor en zoekt met je mee, want je blijft zelf de regie houden. Hij zet zich voor je in, ook al wordt er nog niets betaald voor zijn werk. Wie doet dat tegenwoordig nog? Hij is gekwalificeerd en wordt elk jaar gecontroleerd of hij ook doet wat hij zegt dat hij doet. Overigens moet de cliënt ook toestemming geven voordat de controlerende instantie jouw gegevens mag doornemen. Alle handelingen voldoen aan de daarvoor geldende regels. Ik ben dat nog niet vaak tegengekomen. Ook als Werken zonder werkdruk (c) het niet is voor jou, gaat hij op zoek naar andere mogelijkheden. Jacques heeft contact met zorgboerderijen, bedrijven en gemeenten. Verder begeleidt hij ook mensen die voor zichzelf willen beginnen in de kleinschalige zorg.

Een heel mooi voorbeeld vind ik de jongen die door zijn omstandigheden niet de bakkersopleiding kan volgen, maar die wel heel graag bakker zou willen worden. Naast de 4 dagen die hij doorbrengt op een zorgboerderij heeft Jacques geregeld dat hij een dag per week kan werken bij een bakker. Hij leert het nu in de praktijk en is heel erg blij met deze kans. Zo zorgt Jacques voor maatwerk.

Ik zocht werk waarbij ik ook kan werken als mijn temperatuur omhoog gaat. Dus meer kantoorwerk. Ik doe nu licht administratief werk dat er anders bij in zou schieten en ik hoop in januari weer archiefwerk te kunnen gaan doen, deze keer bij de gemeente Kapelle die mij die kans biedt.

Mocht u dit verhaal herkennen en meer informatie willen, kijk dan eens op de site van Jacques:

Omdat Jacques ook bereid is voor je aan de slag te gaan zonder dat hij daarvoor betaald wordt en altijd bereid is die extra stap te doen voor je, wil ik hem graag een Ganzenveer geven!bottom of page