top of page
  • Foto van schrijverSteven Mareels

Verklarende straatnamen


Door: Martijn Vermeulen, Raadslid Nieuw Goes

Eindelijk een verklaring bij straatnamen!

In de afgelopen Begrotingsraad op 8 november werd een motie ingediend door GroenLinks en D66 om een verklarende tekst te plaatsen op nieuwe straatnaamborden. Die tekst geeft uitleg over de naam van de straat. Als Nieuw Goes hebben we deze motie vanzelfsprekend gesteund, dit plan staat immers in ons verkiezingsprogramma. Daarnaast hebben we hierover in het verleden vragen gesteld aan het college. Gelukkig kwam de motie er ondanks het negatieve geluid van het college toch doorheen!

‘An d’n overkant’ hebben ze al langer verklaringen bij straatnaamborden. In Terneuzen zijn er verschillende straatnaamborden met een verklaring, waardoor de geschiedenis van de stad een stukje meer tot leven komt. Zo is het ‘Huizingaplein’ vernoemd naar een voormalig burgemeester van Terneuzen.


Als historicus vind ik het belangrijk dat het verleden blijft leven. Geschiedenis geeft ons een identiteit en cultuur, en laat daarnaast zien hoe bepaalde zaken gegroeid zijn tot wat ze nu zijn. Veel straatnamen zijn een verwijzing naar het verleden, maar veel inwoners kennen deze verwijzingen niet. De straatnamen hebben pas een toegevoegde waarde als er ook een korte uitleg bij staat, anders kan je het net zo goed houden op straatnamen als ‘1A’, ‘2A’ en ‘7C’. Dan kunnen we de kosten voor straatnaambordjes zo goed als wegbezuinigen. Maar dat lijkt me ook niet wenselijk.

Nee. Deze straten hebben niet voor niets prachtige namen gekregen. Het is van culturele waarde. Deze waarde zouden we moeten koesteren. Daarom ben ik blij dat de geschiedenis van onze straten tot leven komt!bottom of page