top of page
  • Foto van schrijverSteven Mareels

Nieuw Goes op bezoek bij bijeenkomst fusie RWSOnze raadsleden Martijn Vermeulen en Onno van de Velde zijn recent bij een bijeenkomst van Huurdersvereniging De Bevelanden geweest over de voorgenomen fusie tussen RWS en R&B Wonen.

De avond begon met een toelichting van de directeur van de RWS over de gevolgen van de fusie. Ook vertelde hij over de ambities voor de fusiecorporatie. Door de fusie wordt het woningbezit van de RWS bijna verdubbeld, van ongeveer 6.500 woningen nu tot 11.000 in de toekomst. De fusiecorporatie wordt de grootste woningcorporatie van Zeeland.

Nieuw kantoor

Nieuw Goes had gehoord dat de fusiecorporatie één kantoor gaat bouwen in Goes. Nieuw Goes is hier kritisch op, omdat er in Goes genoeg kantoren (voor een groot deel) leegstaan. NG heeft dan ook gevraagd of er gekeken wordt naar bestaande, leegstaande kantoren in Goes. Dit blijken de RWS en R&B Wonen al te doen. Hier is Nieuw Goes erg blij mee, omdat hierdoor geld bespaard kan worden en lege kantoorruimte een nieuwe invulling kan krijgen. Als de verhuizing naar een bestaand kantoorpand niet door kan gaan, zal het bestaande RWS-kantoor worden uitgebreid.

Online portaal

De fusiecorporatie zal een veel groter gebied beslaan dan waar de RWS op dit moment woningen heeft. Naast de gemeenten Goes, Kapelle en Noord-Beveland, behoren de gemeenten Reimerswaal en Borsele straks ook tot het gebied van de nieuwe corporatie. In verband met de afstand is daarom besloten om een belangrijke verandering door te voeren: zo wordt het in de toekomst niet meer mogelijk om langs te gaan op het kantoor. In plaats daarvan wordt er een nieuw online portaal opgezet, ook blijft het mogelijk om te bellen. Een medewerker van de fusiecorporatie zal bij huurders langsgaan, voor wie dat niet wilt of prijsstelt op persoonlijk contact. Nieuw Goes is positief dat persoonlijk contact met de fusiecorporatie mogelijk blijft.

Besparing

Voorlopig is de verwachting dat door de fusie jaarlijks 1,1 miljoen euro bespaard kan gaan worden. De directeur van de RWS vertelde dat dit ten goede moet komen aan de huurders. Voor Nieuw Goes is het van belang dat de huurders écht voordelen van de fusie gaan merken, ook in de portemonnee! Ook zei hij dat de woningcorporaties samen meer massa hebben voor voldoende aanbod van goedkope woningen voor de laagste inkomens. Het is echter nog niet goed duidelijk waar de besparing aan besteed moet worden. Alle ideeën zijn welkom, dus reageer gerust via een bericht onder dit artikel of mail naar nieuwgoes@mail.com en/of neem contact op met Huurdersvereniging De Bevelanden.

Duurzaamheid

De fusie maakt extra investeringen in duurzaamheid mogelijk. Net als de RWS nu al doet, ‘’gaat de fusiecorporatie investeren in duurzaamheid voor een lagere energierekening, of een energierekening die niet te hard stijgt’’. De ambitie van de fusiecorporatie is om ‘’comfortabele, toekomstbestendige woningen te leveren die goed zijn voor het milieu’’. Het isoleren van woningen blijft heel belangrijk. Omdat de energieprijzen steeds stijgen, vindt Nieuw Goes het erg belangrijk dat huurwoningen energiezuinig zijn.

Dienstverlening

‘’Daarnaast gaat de fusiecorporatie inzetten op een betere dienstverlening, dichtbij in de wijk, de dienstverlening moet niet log worden door de grootte van de organisatie’’, zo vertelde de RWS-directeur. ‘’Ook gaat de fusiecorporatie zich inspannen voor leefbaarheid. De beide onderhoudsdiensten worden samen één ploeg.’’

Nieuw Goes zal scherp in de gaten blijven houden of de ambities van de fusiecorporatie ook worden waargemaakt. Daar kunnen we de hulp van inwoners goed bij gebruiken, dus aarzel niet om Nieuw Goes te benaderen als er volgens u problemen zijn. Hiervoor kunt u mailen naar nieuwgoes@mail.com. Een betaalbare woning moet voor iedere inwoner van onze gemeente bereikbaar zijn!


bottom of page