top of page
  • Nieuw Goes

3x is scheepsrecht! Motie zelfbewoningsplicht en antispeculatiebeding voor Wilhelminadorp Zuid aangenomen!

In Wilhelminadorp komen aan de zuidrand van het dorp 59 nieuwe woningen. Het is een bijzonder plan, omdat alle woningen in de klasse ‘Betaalbaar’ vallen. Nieuw Goes is daar blij mee, want goedkopere woningen zijn hard nodig, maar het brengt ook het risico met zich mee dat speculanten of beleggers de woningen opkopen. Nieuw Goes heeft daarom een motie ingediend om de zelfbewoningsplicht en het antispeculatiebeding toe te passen op dit nieuwbouwplan, zodat de woningen alleen gekocht kunnen worden door mensen die van het huis hun thuis willen maken! Onze motie is met een grote meerderheid aangenomen!


Sociale huur en ‘Betaalbare koop’

Er zullen zowel sociale huurwoningen als ‘Betaalbare koopwoningen’ gebouwd worden. Koopwoningen met een prijs tot en met €390.000 (in 2024) vallen onder de landelijke definitie voor ‘Betaalbare koop’.


Beschermingsmaatregelen

Banken en andere deskundigen verwachten dat de woningprijzen in 2024 en 2025 weer gaan stijgen. Het risico bestaat dan ook dat de nieuwe woningen worden gekocht door speculanten of beleggers, met het doel om er winst op te maken, zoals ook bij andere nieuwbouwplannen in Goes is gebeurd. Nieuw Goes wil dit risico uitsluiten en beschermingsmaatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de woningen betaalbaar blijven. De zelfbewoningsplicht en het antispeculatiebeding zijn die beschermingsmaatregelen.Tegengaan woekerprijzen

De zelfbewoningsplicht verplicht de koper namelijk om ook daadwerkelijk zelf in het huis te gaan wonen, waardoor de woningen niet door beleggers of (particuliere) investeerders kunnen worden opgekocht om voor woekerprijzen te gaan verhuren.


Tegengaan speculatie

Het antispeculatiebeding is een verbod op snelle doorverkoop voor een hoger bedrag. Hierdoor kunnen de woningen niet meer worden opgekocht door speculanten die het doel hebben om de woning bijvoorbeeld 2 jaar na aankoop (en dure verhuur) voor een (veel) hoger bedrag door te verkopen.


Tijdsduur en prijsklasse

De gemeente kan zelf besluiten hoe lang de maatregelen gelden, bijvoorbeeld 3 tot 5 jaar. Ook de prijsklasse waarop de maatregelen van toepassing zijn, kan door de gemeente zelf worden vastgelegd, bijvoorbeeld voor woningen tot en met € 390.000 (betaalbaarheidsgrens 2024) of tot en met €435.000 (NHG-grens 2024).

 

Uitzonderingen mogelijk

Op zowel de zelfbewoningsplicht als het antispeculatiebeding zijn uitzonderingen mogelijk. Bijvoorbeeld voor persoonlijke omstandigheden, zoals bij het overlijden van de echtgenoot, een scheiding of verbreken van het geregistreerd partnerschap of een nieuwe baan ver weg of ziekte van een van de gezinsleden waardoor verhuisd moet worden. Ook verhuur aan directe familie is een mogelijke uitzondering.

 

3e poging

De motie die we afgelopen donderdag indienden was onze 3e poging om deze beschermingsmaatregelen toe te passen in Goes. Eerder hebben we in april 2021 en november 2022 geprobeerd om voor alle goedkoopste nieuwbouwwoningen in de gemeente een zelfbewoningsplicht en antispeculatiebeding op te leggen, naar het voorbeeld van meer dan 130 andere Nederlandse gemeenten. De motie van eergisteren is alleen van toepassing op het nieuwbouwplan Wilhelminadorp-Zuid. De motie werd mede ingediend door het CDA, PvdA/GL en de Partij voor Goes. D66 en de VVD steunden de motie.


Wilt u onze motie lezen? Klik dan hieronder op het bestand:


Motie Zelfbewoningsplicht en Antispeculatiebeding voor het Nieuwbouwplan Wilhelminadorp Zu
.
Download • 178KB

Recente blogposts

Alles weergeven

Nieuw Goes stapt uit de coalitie

Beste lezer, Na uitvoerig onderling beraad is de fractie van Nieuw Goes unaniem tot de conclusie gekomen dat wij per direct uit de coalitie stappen. In de navolgende alinea’s zullen wij dit besluit to

Bezoek aan de stoomtrein

Op zaterdag 24 juni zijn we met een aantal leden van de fractie van Nieuw Goes: Jan-Kees, Thijs, Nicole en wethouder Martijn Vermeulen, naar het terrein van de Stoomtrein Goes-Borsele gegaan om ons te

Comments


bottom of page