top of page
  • Foto van schrijverSteven Mareels

BENG, en het Geld is WegDoor: Onno van de Velde (Raadslid Nieuw Goes)


Recent heeft het College voorgesteld om voor €348.000 aan subsidies te verlenen voor mensen die een nieuw huis laten bouwen volgens het keurmerk Passief Bouwen. De landelijke overheid verplicht echter al dat nieuwbouw vanaf 2020 voldoet aan BENG: Bijna Energieneutraal Gebouw.


Het College wil echter het landelijke beleid overtreffen en het nog verder gaande Passief Bouwen aanmoedigen. Dit zijn huizen die geen enkele kier of naad meer hebben. Een Passief Huis bouwen kost 10% tot 25% meer dan een normaal huis. Per nieuwbouwwoning die Passief Bouwen toepast is via dit voorstel tot €10.000 subsidie beschikbaar.


Naast Nieuw Goes heeft alleen de SP tegen dit voorstel gestemd, waardoor dit voorstel met een grote meerderheid is aangenomen. Nieuw Goes vindt dat iedereen zelf de keuze moet maken om een huis volgens Passief Bouwen te bouwen. Dit moeten deze mensen dan echter ook zelf betalen. Zij gaan er immers ook voordeel uit halen via een veel lagere energierekening. Daarnaast gaat het om maar een selecte groep die hiervan gebruik kan maken. €348.000 aan gemeenschapsgeld als subsidie verlenen vinden we dan ook niet gepast.


Veel liever hadden we gezien dat dit voorstel in de vorm van een lening was geregeld, met lage of geen rente. Het geld wat terugbetaald wordt kan dan opnieuw worden uitgeleend. Op die manier zou het een zichzelf in stand houdend systeem zijn. Nu is het belastinggeld wat maar één keer gebruikt kan worden, en dan is de pot op.

Comments


bottom of page