top of page
  • Nieuw Goes

Bezoek aan de stoomtrein

Op zaterdag 24 juni zijn we met een aantal leden van de fractie van Nieuw Goes: Jan-Kees, Thijs, Nicole en wethouder Martijn Vermeulen, naar het terrein van de Stoomtrein Goes-Borsele gegaan om ons te laten informeren. Het werd een indrukwekkend bezoek!


Hier worden grote locomotieven en wagons uit, voornamelijk, de periode 1930/1950, met veel kundigheid gerepareerd en gerestaureerd om ze te behouden en te laten zien aan het publiek.


We mochten kijken in het tractiegebouw met daarin de werkplaats waar onderdelen worden bewerkt maar soms ook zelf worden gemaakt. Metaalbewerking, houtbewerking, stoffering: ze zijn daar van vele markten thuis.


Er wordt hard gewerkt, want naast de locomotieven en wagons is er ook onderhoud aan het terrein zelf en de verschillende gebouwen, zoals het seinhuis.


De blikvanger van het museum moet nog gerealiseerd worden: een grote hal waarin de locomotieven en wagons een plaats kunnen krijgen zodat ze niet meer buiten hoeven staan en te lijden hebben onder de invloed van de elementen, maar binnen kunnen staan zodat het restauratiewerk niet weer teniet wordt gedaan: De Treinenfabriek.


Een aantal van de locomotieven en wagons zijn in gebruik op de lijn Goes-Borsele: deze spoorlijn is Rijksmonument en gaat langs het prachtige gebied De Zwaakse Weel naar Hoedekenskerke. Een van deze locomotieven die daarvoor nu wordt gebruikt is in bruikleen van de SHM: Museumstoomtram Hoorn-Medemblik. Er zijn goede contacten met verschillende andere treinmusea om informatie en expertise, en dus ook materieel, te delen.


We mochten ook het seinhuis bezoeken, dat klaar wordt gemaakt om het publiek zelf met de seinen te laten werken, en we hebben geleerd dat na de Tweede Wereldoorlog wagons werden gebruikt voor huisvesting. Ook een voorbeeldhuisje daarvan hebben wij van binnen mogen zien.


Als afsluiting hebben we onder het genot van een kop koffie nog een presentatie gehad waarin werd uitgelegd waar de speerpunten liggen van de SGB en wat de plannen zijn.


Er zijn mooie ambities en goed onderlegde plannen voor de toekomst, zoals de genoemde Treinenfabriek.


Er is ook de wens om samen te werken met andere Zeeuwse attracties en de binding tussen het SGB-terrein en de binnenstad beter te maken.


Ga vooral eens kijken bij deze prachtige beleving, waar 230 vrijwilligers bij betrokken zijn. Er is veel te zien, beleven en leren.


Misschien bent u wel de commerciële professional waar ze nog naar op zoek zijn…

Recente blogposts

Alles weergeven

Nieuw Goes stapt uit de coalitie

Beste lezer, Na uitvoerig onderling beraad is de fractie van Nieuw Goes unaniem tot de conclusie gekomen dat wij per direct uit de coalitie stappen. In de navolgende alinea’s zullen wij dit besluit to

Comments


bottom of page