top of page

Leegstand binnenstad vraagt om actie!

Door de coronacrisis staat de binnenstad van Goes in de top-10 zwaarst getroffen winkelgebieden van Nederland. De huren in de binnenstad van Goes zijn hoger dan in de regio (bijv. Bergen op Zoom). Alle reden om in actie te komen. De motie van Nieuw Goes om een bemiddelaar te laten helpen met verlichting van hoge maandlasten vond helaas geen steun bij de andere partijen.


Er zijn relatief veel mode- en speciaalzaken in Goes, die belangrijk zijn voor de aantrekkelijkheid van de binnenstad. Deze sector is door de coronacrisis het zwaarst getroffen: er was een omzetverlies van 23,4%, dit was het grootste omzetverlies sinds 2005. Uit een prognose van vóór de coronacrisis blijkt dat de omzet voor o.a. modewinkels in 2025 €1,4 miljoen lager zal liggen dan in 2016. Internetaankopen en de vergrijzing zijn hier belangrijke oorzaken van: ouderen geven 40% minder uit aan kleding en schoenen.

Uit andere zorgelijke cijfers, wederom van vóór de coronacrisis, blijkt dat de leegstand in de binnenstad van Goes hoger is dan in vergelijkbare winkelgebieden. De binnenstad van Goes trekt veel dagjesmensen en toeristen. Zelfs 50% van de bestedingen in modewinkels is afkomstig van bezoekers die buiten het verzorgingsgebied wonen. Door de coronacrisis is het aantal dagjesmensen en toeristen dat Goes bezoekt sterk afgenomen.


Situatie in Goes extra zorgelijk

Bovenstaande feiten laten zien dat de situatie in Goes extra zorgelijk is, waardoor Nieuw Goes vindt dat nu actie nodig is! Wij hebben daarom voorgesteld om een bestaande of nieuwe functie (tijdelijk) de rol van bemiddelaar te laten vervullen om Goese winkeliers en pandeigenaren actief te gaan helpen met een verlichting van hoge maandlasten en hen hiervoor te voorzien van kennis en expertise. Het gaat om alle winkeliers, dus in zowel de stad als de dorpen. En ons plan is natuurlijk niet dat de gemeente zelf een deel van de lasten op zich neemt, verlichting van lasten zal met behulp van een deskundig bemiddelaar via de huurders en verhuurders tot stand moeten komen.


Alle andere partijen stemden tegen deze motie. Een van de redenen hiervoor is dat ze willen wachten op een plan dat door het College opgesteld gaat worden. Echter dit soort processen nemen vaak een half tot een heel jaar in beslag. De snelle ontwikkelingen in de wereld van de detailhandel vragen echter nu om actie. Het is daarom een gemiste kans dat ons voorstel om de leegstand nu al te gaan bestrijden het niet heeft gehaald.


bottom of page