top of page
  • Foto van schrijverSteven Mareels

NG-voorstel starterslening voor nieuwbouw aangenomen!De gemeente Goes kent al meerdere jaren een starterslening, om starters te helpen met de aankoop van een huis. De maximale aankoopprijs is €190.000.


Dit bedrag is echter onvoldoende op de huidige woningmarkt. De gemiddelde verkoopprijs in Goes is namelijk, schrik niet, €357.000! Voor rijtjeswoningen is dat gemiddeld €258.000 en voor hoekwoningen €321.000.


De gemiddelde aankoopprijs van een woning in Nederland die met hulp van de starterslening wordt gekocht, is €198.000. In Goes zijn starters dus bijna altijd kansloos. Voor middeninkomens is dat overigens ook zo.


Het demissionaire college kwam daarom met het voorstel om de starterslening te verhogen naar €301.750. Dat komt neer op 85% van de Nationale Hypotheek Garantie van €355.000. De gemiddelde woning in Goes is dus nog duurder dan de NHG!


Alleen voor bestaande huizen

Het college stelde echter ook voor om de starterslening alleen voor bestaande huizen mogelijk te maken. Wij hebben gevraagd waarom het niet voor nieuwbouw geldt. Hierop gaf het college aan dat het beleid is dat er geen starterswoningen worden gebouwd, omdat er al voldoende starterswoningen zouden zijn en nieuwbouw als doel heeft om de doorstroming op gang te brengen.


Nieuw Goes denkt hier echter anders over. Er is namelijk een groot tekort aan starterswoningen. Daarom willen wij dat de nieuwbouwvoorraad de komende jaren voor een deel gaat bestaan uit starterswoningen.


Overigens zijn er natuurlijk ook andere huizen nodig, zoals nultredenwoningen voor senioren. Daar hebben wij zelf een voorstel voor ingediend, namelijk de aangenomen Motie Knarrenhof (zie: ).


Starterslening ook voor nieuwbouw

Wat Nieuw Goes betreft moet de starterslening voor die nieuwe starterswoningen mogelijk worden. Starters maken daarmee een grotere kans om zo’n huis te kunnen kopen. De lening is ook nodig door de gestegen bouwprijzen van de laatste tijd.


Wij hebben daarom een amendement ingediend om de starterslening ook voor nieuwe huizen te laten gelden. De SGP-CU, PvdA-GL, de Partij voor Goes en het CDA dienden ons amendement mede in. Omdat ook de VVD en D66 ‘Voor’ stemden, is ons amendement unaniem aangenomen! We zijn blij dat we tijdens de eerste vergadering van de nieuwe raadsperiode meteen een voorstel hebben binnengesleept!


Wilt u ons amendement lezen? Klik dan hieronder op het bestand:

Amendement Starterslening Nieuwbouw- NG, Pvda-GL, SGP-CU, CDA en PvG
.pdf
Download PDF • 169KB

Recente blogposts

Alles weergeven

Nieuw Goes stapt uit de coalitie

Beste lezer, Na uitvoerig onderling beraad is de fractie van Nieuw Goes unaniem tot de conclusie gekomen dat wij per direct uit de coalitie stappen. In de navolgende alinea’s zullen wij dit besluit to

Comments


bottom of page