top of page
  • Foto van schrijverSteven Mareels

Nieuw Goes bij het Scholierendebat



Nieuw Goes was afgelopen woensdag van de partij bij het scholierendebat van het Goese Lyceum. Martijn Vermeulen was aanwezig om het NG-geluid te vertegenwoordigen!


Martijn: De middag begon met een pitch waarin iedere partij zichzelf in 2 minuten mocht presenteren. Ik richtte me o.a. op ons standpunt dat inwoners van onze gemeente meer inspraak moeten hebben in het beleid, en dat ook jongeren die nog geen 18 zijn hun stem moeten kunnen laten horen. Op die manier kunnen jongeren zelf duidelijk maken wat ze willen, in plaats van dat de gemeente dat voor hen gaat bedenken. Het zijn immers de jongeren zélf die het beste weten wat ze willen. Inwonersinspraak is extra belangrijk voor jeugd onder de 18, aangezien zij nog niet kunnen stemmen!


Inwonersinspraak is extra belangrijk voor jeugd onder de 18, aangezien zij nog niet kunnen stemmen!

Na de pitch werden de leerlingen verdeeld in groepjes. Hier namen per stelling twee of drie partijen het tegen elkaar op. De leerlingen deden hier ook aan mee in een spelvorm. Sta je links dan ben je vóór een stelling, sta je rechts dan ben je tegen. De belangrijkste onderwerpen tijdens het scholierendebat waren wonen, vrijetijdsbesteding en openbaar vervoer.


In de laatste ronde mochten groepjes leerlingen samen met politici al hun wensen verwoorden op een papier. Dit was de meest interessante ronde omdat leerlingen vrijuit hun wensen duidelijk konden maken. Op de foto zie je het resultaat van mijn groepje. Het is duidelijk wat de wensen van deze leerlingen zijn!


“Er is niets te doen in Goes,” zeiden de leerlingen. “Dan kan je nog zoveel nieuwe starterswoningen in Goes bouwen, als er niets te doen is vertrekken we toch naar waar het leuker is.” Ik vind dat ze hier een terecht punt hebben. Via dit onderwerp kon ik aangeven hoe belangrijk gemeentepolitiek is, ook voor jongeren. Zo ligt het initiatief weliswaar bij ondernemers om clubs of kroegen te openen, maar de gemeente gaat wel over het verstrekken van vergunningen en het maken van een bestemmingsplan. Een gemeente bepaalt daarmee hoe soepel ze zulke initiatieven faciliteren.


Daarnaast maakt een deel van de dorps- en wijkcentra nog geen volledig gebruik van hun capaciteit. Ze zouden makkelijk kunnen dienen als plek waar jongeren bijeen komen en waar leuke activiteiten georganiseerd worden. Er kan bijvoorbeeld een game-hub ingericht worden, zodat jongeren gezellig met elkaar kunnen gamen. Een mooi voorbeeld is o.a. wijkcentrum De Spinne in de Goese Polder. Hier is zelfs een ruimte ingericht als geluidsdichte studio met DJ-set om muziek te maken en te produceren. Een gemeente kan dorps- en wijkcentra ondersteunen om zulke plannen te realiseren.


Het was een hartstikke leuke middag!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page