top of page

Succes! Plan G-snake overgenomen!

Gooi jij je afval binnenkort ook in de G-snake? Deze speciale afvalbak zal binnenkort te zien zijn op of vlakbij de fastfoodkavel.

De G-snake is een speciale afvalbak die speciaal ontworpen is voor fastfoodrestaurants, tankstations en op- en afritten. De ‘G’ staat voor ‘garbage’ en omdat het een langwerpige afvalvak is, is de bak G-snake gaan heten. Het grote voordeel van de G-snake is dat er vanuit de auto of vanaf de fiets afval in de bak gegooid kan worden.


Sabine Jansen, gedragspsycholoog op het gebied van afvaldumping, zegt dat je het gewenste gedrag zo makkelijk mogelijk uitvoerbaar moet maken: ‘’Je moet de situatie dusdanig inrichten dat het geen moeite kost om te doen. Bijvoorbeeld door te zorgen dat mensen het vanuit hun auto weg kunnen gooien nadat ze door de McDrive zijn gereden.’’


Een G-snake afvalbak in een andere gemeente in Nederland


Nieuw Goes heeft al in april 2019 een motie ingediend om G-snakes te plaatsen. Op 1 raadslid van D66 na, zag geen enkele andere partij dit plan zitten. Het plan zou ‘te concreet’ of ‘te veel op de stoel van de ambtenarij’ zijn. Het College verwees naar opruimafspraken met de restaurants.


We wisten zeker dat het zwerfafval zou toenemen. Ons vermoeden werd bevestigd toen het College in juni van dit jaar meldde een tandje bij te willen schakelen. Het College stelde €100.000 voor. Voor ons was dit reden om te vragen of de G-snake hier ook deel van uit zou maken. Het antwoord: er zouden ‘’extra voorzieningen’’ geplaatst worden. Bij het raadsvoorstel lazen we over ‘’speciale afvalbakken’’.

Vervolgens hebben we nogmaals meerdere keren gevraagd of de G-snake onderdeel uitmaakt van dit plan. Eén G-snake kost excl. btw circa €2000, op 100.000 euro is dit niet veel. Gelukkig heeft de nieuwe wethouder Pille toegezegd om één G-snake te gaan bestellen om deze uit te proberen.


Conclusie: Na 1,5 jaar is ons voorstel voor deze afvalbak, die precies voldoet aan het advies van de gedragspsycholoog, alsnog overgenomen! Nu hopen we dat de G-snake ook in Goes goed gebruikt gaat worden en het zwerfafval afneemt.


Hopelijk ligt er binnenkort minder zwerfafval in de berm, zoals hier langs de Nansenbaan, en meer afval in de G-snake of andere afvalbakken. Foto rechts: een G-snake elders in Nederland


Comments


bottom of page