top of page
  • Foto van schrijverSteven Mareels

Nultolerantie Tegen Zwerfafval

Bijgewerkt op: 27 feb. 2022Op veel plekken in de gemeente liggen de bermen bezaaid met zwerfafval. Bijvoorbeeld in de omgeving van de ‘fastfoodboulevard’.


Waarschuwing

Een tijdje geleden heeft Nieuw Goes vragen gesteld over het handhavingsbeleid. Dat leverde verrassende informatie op.


Het beleid is namelijk dat mensen die zwerfafval veroorzaken, eerst een waarschuwing krijgen. Vervolgens vroegen we of die waarschuwingen dan wel geregistreerd worden, zodat dezelfde persoon niet 2x met hetzelfde vergrijp kan wegkomen.


Maar u raadt het misschien al… waarschuwingen worden niet geregistreerd!


Motie

Nieuw Goes wil dat strenger opgetreden gaat worden tegen veroorzakers van zwerfafval. Wij hebben daarom een motie ingediend om de gemeentelijke boa’s voortaan direct een bekeuring uit te laten delen. Ook stelden we voor dit vast te leggen in de werkinstructies.


Geen steun

De VVD diende onze motie mede in, en het college gaf aan dat de motie uitvoerbaar is. Toch stemden alle andere partijen tegen. D66 was tegen omdat zij vinden dat er eerst uitleg en een waarschuwing gegeven moeten worden. Daar is Nieuw Goes het niet mee eens. Iedereen weet namelijk prima dat afval in de afvalbak hoort, niet in de berm langs de weg. De PvdA stemde tegen omdat zij bang zijn dat bekeuren tot meer agressie richting de boa’s leidt. Wat ons betreft is zwichten voor agressie niet de juiste weg.


Meer controles

In oktober 2020 stelde het college voor om €100.000 euro uit te trekken voor het zwerfafvalprobleem, o.a. voor meer handhaving bij de fastfoodboulevard. Nieuw Goes vond dit een goed voorstel, maar nu blijkt dus dat die handhaving niet veel voorstelt.


Schadelijk voor de natuur en dieren

Ondertussen wordt de zwerfafvalberg steeds groter. Dieren raken verstrikt in zwerfafval of eten het op, waardoor ze kunnen stikken in de plastic stukken die ze binnenkrijgen. Plastic vergaat niet en zwerfafval wordt ook niet gerecycled, wat een verlies aan grondstoffen betekent. De bodem en het water worden verontreinigd door zwerfafval. Via rivieren of de wind belandt zwerfafval in zee, waardoor het een medeveroorzaker is van de plasticsoep in de oceanen. Bovendien zijn mensen sneller geneigd om zwerfafval te veroorzaken als de omgeving al vervuild is.


Eerdere acties Nieuw Goes

Nieuw Goes is al meerdere keren in actie gekomen tegen zwerfafval. In 2019 hebben wij een motie ingediend voor de plaatsing van G-snake afvalbakken (zie: https://www.nieuwgoes.org/post/succes-plan-g-snake-overgenomen). Dat zijn speciale afvalbakken die op andere plekken in Nederland bewezen tot minder zwerfafval leiden. Ook hebben we voorgesteld om jongeren met een taakstraf zwerfafval op te laten ruimen.


Nieuw Goes zal het zwerfafvalprobleem in ieder geval niet laten rusten: het is een van onze speerpunten voor de komende raadsperiode!


Wilt u onze motie lezen? Klik dan hieronder op de motie:

Motie Nultolerantiebeleid Zwerfafval
.pdf
Download PDF • 148KB

Recente blogposts

Alles weergeven

Nieuw Goes stapt uit de coalitie

Beste lezer, Na uitvoerig onderling beraad is de fractie van Nieuw Goes unaniem tot de conclusie gekomen dat wij per direct uit de coalitie stappen. In de navolgende alinea’s zullen wij dit besluit to

Comments


bottom of page