top of page
  • Foto van schrijverSteven Mareels

Jacoba van Azië


Afgelopen weekend werd het 600-jarige bestaan van de veste in Goes uitbundig gevierd rondom de Oostvest. ‘De vesten hebben in het bewustzijn van de inwoners van Goes door de eeuwen heen een belangrijke rol gespeeld,' aldus de organisatie. Dit is een prachtig gedachtegoed natuurlijk.

Wat verwacht je dan bij zo een feest? Verschillende activiteiten die te maken hebben met de veste door de eeuwen heen natuurlijk! Dan denk ik bijvoorbeeld aan Jacoba van Beieren. 600 jaar geleden gaf de Gravin Goes het recht om een gracht en muur rond de stad te maken, twaalf jaar nadat haar vader Graaf Willem IV van Holland Goes stadsrechten verleende. Of wist je dat de veste de Goese inwoners in 1572 tot twee maal toe behoedde voor een plunderend leger van Geuzen? Een Spaans legertje jaagde de Geuzen net op tijd weg. Ik denk ook aan tradities, zoals schaatsen of de jaarlijkse vrijmarkt. Zo is er nog veel meer. Allemaal gebeurtenissen die de Goese bevolking door de eeuwen heen heeft meegemaakt. Deze zijn leuk te verpakken in verschillende activiteiten bij het lichtfeest.

Maar nee.

Aziatische muziek, een lampionnentocht, Zeeuwse verhalen ‘met een oosters tintje’, yoga en Aziatische gerechten. Wat heeft dat nu weer met het 600-jarige bestaan van de veste te maken? Ik snap het niet. Begrijp me niet verkeerd, want ik vind heus dat alle vrijwilligers goed hun best doen en er een mooi feest van maken, maar ik snap niets van het hele thema. Wat heeft Azië met de veste van Goes te maken? Jacoba stamde toch zeker niet van Aziaten af? Als dat het geval is, dan zou het stadswapen van Goes er heel anders hebben uitgezien. Het stadswapen bevat namelijk het familiewapen van Jacoba van Beieren en haar vader Willem IV van Holland: rode Hollandse leeuwen en Zwarte Henegouwse leeuwen samen met blauw Beiers ruitmotief. Dit familiewapen gaf de afkomst en historische bezittingen van hun familie weer. Hoe zou het stadswapen er uit hebben gezien als Jacoba van Aziaten af stamde…?bottom of page